Jurisics Vár - Kőszeg

 

JURISICS VÁR – ÉLMÉNY VÁR

A kőszegi alsóvár legrégebbi része a 13. században épült. Az eredetileg gótikus stílusú belső várat később kibővítették; a reneszánsz és barokk korban is átalakított épületegyüttes uradalmi várkastélyként szolgált. Kétszigetes jellege ma is megfigyelhető: jól látható, hogy az elővárat és a belső várat is vizesárok vette körül.

Az elővár épületei gazdasági célokat szolgáltak, itt volt a kocsiszín, az istálló, s itt helyezték el az őrséget is. Az elővár udvarából az egykori vizesárok fölött vezető, csapóhíd elbontása után épült téglahídon lehet eljutni a belsővárig. Az északi szárnyban gótikus falfestések őrződtek meg, az ablakok körül reneszánsz festés és sgraffito látható. A vár az 1532-ben, a Bécs felé nyomuló oszmán hadak rohama elleni védekezést vezető várkapitányról kapta a nevét. Jurisics Miklós maroknyi védőserege 19 ostromot vert vissza; az ő győzelmeikre emlékeztet a Kőszegen mindennap 11-kor megszólaló harangszó.

Látnivalók:

"A kőszegi vár évszázadai" - állandó kiállítás

Az erődítményt leghosszabban (236 éven át) birtokló család után Esterházy-várként is emlegetett építmény déli és délkeleti szárnyának emeletén a Városi Múzeum „A kőszegi vár évszázadai” állandó kiállítása kapott helyet. A termekben az alábbi tematika alapján ismerhetjük meg a vár és város történetét.

1. Kőszeg Árpád-kori várai

2. Kőszeg a 15. században

3. Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században

4. Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma

5. A kőszegi zálogbirtokosok

6. Eszterházyak

Jelenleg látható időszaki kiállításaink:

Látogatható már a Koronaszoba, amely Kőszeg és a Szent Korona kapcsolatát mutatja be 2 teremben.

Az Ottlik Géza Kiállítás a híres Kőszegen játszódó regény, az Iskola a határon, szerzőjét mutatja be.

Az Aranyszobában látható a Szőlő Jövésnek Könyve, mely évszázadok óta őrzi a szőlőhajtások rajzait, itt ismerkedhetnek meg a látogatók ennek a Szent György naphoz kötődő szép hagyománynak a történetével.

Somogyi Győző történelmi katonai viseleteket és fegyverzeteket bemutató grafikái a reneszánsz folyosón.

További látnivalók, érdekességek a Jurisics-várban

Földesúri asztal, és konyha címmel is találhatunk kiállítást, mely a XII-XVI. századi főzési és étkezési szokásokat mutatja be plasztikusan.

A Fegyvertárban a középkor fegyvereivel, ruházatával ismerkedhetnek.

A lovagteremben a város és a vár történetét és értékeit bemutató filmek tekinthetők.

Somogyi Győző Történelmi arcképcsarnoka 100 magyar katonahős portréjával és élettörténetével ismerteti meg az érdeklődőket.

A Várkápolnában kőtár fogadja az érdeklődőket.

Látogatható a vár nyugati tornya, ahonnan csodálatos kilátás nyílik nem csupán a történelmi belvárosra, hanem a minket körülölelő hegyekre és az azok csúcsán található látnivalókra is, mint pl. az Ó-ház Kilátó, a Szultán Kilátó, Kálvária-templom.

Játszósarok, íjászat és játékudvar várja a legkisebbeket a földszinten.

Lehetősége van a hozzánk látogatóknak, hogy frottázs technikával a vár épületének vagy történetének egy-egy jellemző részletét lemásolják.

A kiállítások mellett vár-bazár, büfé és fűszernövénykert is várja a látogatókat.

Csoportoknak, családoknak ingyenes VÁRMUSTRA játékot kínálunk.

 

A pénztárban és ruhatárban lehetősége van a családoknak, hogy jelmezbe öltözötten fedezzék fel a várat! Ingyenes VÁR MUSTRA játék és Ki vagyok én feladatok! A legkisebbeknek vár építőjátékok és színezők!

 

 

 

Elérhetőség

Honlap: www.jurisicsvar.hu/
Telefonszám: +36 94/360-113
Email:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.