Monostori Erőd - Komárom

 

MONOSTORI IGMÁNDI CSILLAG
KOMÁROMI ERŐDÖK

 

KALANDOK ERŐDJE

 

"Aki nem volt itt, nem tudja; aki itt volt, nem felejti."
(ismeretlen szovjet katona falfelirata)

A komáromi erődök Közép-Európa legnagyobb, épen fennmaradt, újkori erődjei. Az erődrendszer szerepel az UNESCO Világörökség Várományosok Listáján. A dél-komáromi Monostori Erőd, Igmándi Erőd és Csillag Erőd kiemelten jelentős nemzeti műemlékünk.

A homokdomb, ahol Klapka György 1849-ben földerődöket emelt.

Az erődök az 1848-49-es szabadságharc után, a XIX. század legfejlettebb haditechnikai elvei alapján, klasszicista stílusban épültek. Különleges élmény megcsodálni és végigjárni a gondosan faragott kövekből illesztett védfalakat, bástyákat, valamint a 3 km hosszú kazamatarendszert, amit a sejtelmesen beszűrődő fény fest meg. Tavasszal megkapó látványt nyújtanak a harcmező virágjával, a pipaccsal borított földsáncok, télen a hófedte udvar. A Dunai bástya lábánál hol napfényben csillog, hol zúgva morajlik a Duna.

A várerőd, ahol civilek születtek, és katonák haltak meg.

A komáromi erődök egy évszázadon át a monarchia katonagenerációit szolgálták. A Monostori Erőd monumentális épületében több ezer tüzér, huszár és műszaki katona ellátása és kiképzése folyt. A hajdan élettel teli falak között járva nem nehéz elképzelni, ahogy több száz katona sorakozott az udvaron, a Duna felé menetelt télen is fürdeni, vagy néhányuk egy fa tövében komiszkenyerét falta.

A titkos hely, ami 45 évre még a térképekről is eltűnt.

1945 és 1990 között a Szovjet Hadsereg Közép-Európa legnagyobb titkos lőszerraktárát rendezte be a Monostori Erőd falai között. Az elbeszélések alapján az erőd nem véletlenül volt ötödik a NATO legveszélyesebb kelet-európai objektumokat tartalmazó listáján. A kivonuláskor több ezer vagon lőszert szállítottak el falai közül.

ÚJDONSÁG

A város, ahol az Arany ember is élt.

Az 1700-as években a dunai kereskedelem, a halászat és az aranymosás egyik központja Komárom volt. Itt is építettek bőgőshajókat, melyek leghíresebbje Jókai Mór, Az arany ember című regényében is megjelenik. 

2013-ban készült el a Dunai bástya Kikötői fogadótér, ami 1200 m2-en nyújt élményt és szolgáltatásokat a látogatóknak. Megtekinthető a „Duna, hajók, mesterségek” című, új állandó kiállítás, amelyben a Duna-menti mesterségek: az aranymosók, hajóácsok és halászok bemutatásán keresztül Komárom virágkorából kapnak ízelítőt a bástyába érkezők. Ezen kívül számos hajómakett eleveníti fel a monarchia haderejét és az európai szállítóhajók egyes típusait.

A bástyában új, bérelhető termek is a rendezvényszervezők rendelkezésére állnak. 

Az erődöket a harci események elkerülték, így falaik között ma teljes épségükben tárulnak fel építészeti és hadtörténeti értékeink. 

 

Állandó kiállítások

„Várak, erődök, vitézek” – hadtörténeti kiállítás (Monostori Erőd)

Sütőipari Emléktár / Kenyérmúzeum (Monostori Erőd)

Szabadtéri Haditechnikai Park (Monostori Erőd)

„Vörös árnyalatok” – szovjet kiállítás (Monostori Erőd)

XIX. századi ágyúkiállítás (Monostori Erőd)

Római Kori Kőtár (Igmándi Erőd)

„...mintha a pokol minden ördöge elszabadult volna…” -  II. világháborús helytörténeti kiállítás és légópince (Igmándi Erőd)

Szolgáltatások

● erődtúra egyéni látogatóknak és csoportoknak

● erőd- és terembérlet fesztiválokhoz, rendezvényekhez, konferenciákhoz, különleges családi eseményekhez

● turisztikai csomagok, egy vagy több napos kirándulások, céges csapatépítések szervezése

● interaktív élményprogramok

● kávézó és terasz

● ajándékbolt

 

 

 

Elérhetőség

Honlap: www.fort-monostor.hu
Telefonszám:
 +36 34/540-582
Email:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.